Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kakaowe babeczki z kremem śmietankowym i bananami
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 56
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2106
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3725
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 40
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1387
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 56
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2106
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3725
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 40
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1387
Składniki
Ciasto: Masło roztapiamy w garnuszku i zostawiamy do wystygnięcia. Żółtka ubijamy na puszystą masę, dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie dodajemy roztopione masło. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Ciasto miksujemy na najwyższych obrotach, gdy będzie za gęste można dodać 2 łyżki wody. Na sam koniec, ciasto delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Foremki do muffinek wypełniamy ciastem (ok.1,5-2 łyżki) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 15-18 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone babeczki zostawiamy do wystygnięcia. Gdy babeczki już wystygną, wydrążamy je łyżeczką. Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrabniamy.
Krem: 1 wersja: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec miksowania dodajemy fix oraz cukier puder. 2 wersja: Zimne mleko miksujemy z kremem śmietankowym. Banana kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Do każdej babeczki wkładamy pokrojone banany, następnie ubitą śmietankę lub krem tworząc lekki stożek. Wierzch oprószamy pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk. Babeczki schładzamy w lodówce przez parę godzin. Smacznego! :)