Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kakaowe babeczki z kremem śmietankowym i bananami
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 516
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2680
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 736
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2961
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 516
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2680
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 736
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2961
Składniki
Ciasto: Masło roztapiamy w garnuszku i zostawiamy do wystygnięcia. Żółtka ubijamy na puszystą masę, dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie dodajemy roztopione masło. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Ciasto miksujemy na najwyższych obrotach, gdy będzie za gęste można dodać 2 łyżki wody. Na sam koniec, ciasto delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Foremki do muffinek wypełniamy ciastem (ok.1,5-2 łyżki) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 15-18 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone babeczki zostawiamy do wystygnięcia. Gdy babeczki już wystygną, wydrążamy je łyżeczką. Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrabniamy.
Krem: 1 wersja: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec miksowania dodajemy fix oraz cukier puder. 2 wersja: Zimne mleko miksujemy z kremem śmietankowym. Banana kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Do każdej babeczki wkładamy pokrojone banany, następnie ubitą śmietankę lub krem tworząc lekki stożek. Wierzch oprószamy pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk. Babeczki schładzamy w lodówce przez parę godzin. Smacznego! :)