Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki tym babeczkom powracają wspomnienia dzieciństwa. Ich motywem przewodnim są batoniki Milky Way. Pamiętam, że jako dziecko wprost je uwielbiałam! Krem jest dość słodki, ale mocno kakaowe ciasto idealnie równoważy smak.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6971
Polecam.
Odsłon: 124
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5286
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2427
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6971
Polecam.
Odsłon: 124
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5286
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2427
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Każdy batonik dzielimy na 4 kawałki.
Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodajemy do niej jajka i mleko. Ucieramy do połączenia wszystkich składników. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy kakao i miksujemy na gładkie ciasto. Ciastem wypełniamy w 2/3 wysokości formę na mufinki wyłożoną papilotkami. W każdej babeczce na środku umieszczamy kawałek batonika. Pieczemy w 180°C przez około 20-25 minut, do tzn. suchego patyczka.
Śmietanę kremówkę podgrzewamy i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę batoniki. Podgrzewając śmietankę uważamy, aby nie doprowadzić jej do wrzenia. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników. Następnie ściągamy krem z ognia, dodajemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy. Krem pozostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego kremu dodajemy serek mascarpone i śmietanfix. Miksujemy tylko chwilę do połączenia składników. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i kawałkiem batonika. Smacznego ;)