Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babeczki orzechowe"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 97
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 52
Polecam.
Odsłon: 380
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3659
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 97
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 52
Polecam.
Odsłon: 380
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3659
Składniki
Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Orzechy drobno posiekaj. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, wsyp cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól, mielony imbir oraz cynamon, wymieszaj łyżką.
Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką lub zmiksuj. Wlej olej oraz jogurt lub maślankę, zmiksuj. Suche wsyp do mokrych, dodaj startą marchew oraz posiekane orzechy. Krótko zmiksuj tak, aby się tylko połączyły.
Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wlej przygotowane ciasto do 2/3 wysokości formy. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw formę, piecz 20-25 min do tzw. suchego patyczka.
Babeczki przełóż na talerz lub półmisek. Masę kajmakową lekko pogrzej. Polej nią wystudzone babeczki. Wierzch każdej udekoruj połówką orzecha włoskiego.
50 minut. Sztuka: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie