Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, mięciutkie i wilgotne w środku babeczki pistacjowe, którym nie sposób się oprzeć. Przypadną do gustu wszystkim wielbicielom pistacji. Udekorowane żółtym lukrem i kawałkami pistacji cieszą oko i podniebienie. Z poniższego przepisu możecie upiec mini babeczki pistacjowe lub duże ciasto. Żółty lukier na babeczkach możecie zastąpić lukrem pistacjowym (wystarczy dodać do niego zmielone pistacje) lub polewą z białej bądź mlecznej czekolady.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Składniki
Do dużej miski wbij jajka, dodaj olej i jogurt naturalny. Składniki wymieszaj. Następnie dodaj suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia, zmielone pistacje i cukier. Ciasto mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Ciasto przelej do foremek do 3/4 wysokości.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Babeczki pistacjowe piecz przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczone babeczki pistacjowe wystudź.
Przygotuj lukier. Do miski wlej sok z cytryny, dodawaj stopniowo cukier puder cały czas mieszając składniki. Wsyp szczyptę kurkumy do zabarwienia lukru na żółty kolor. Gotowy lukier powinien być dosyć gęsty ale na tyle, żeby można było go swobodnie rozprowadzić po babeczkach.
Przestudzone babeczki pistacjowe udekoruj żółtym lukrem i pistacjami.