Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomarańczowe babeczki ze śnieżnobiałym kremem z kremówki i mascarpone. Ozdoba świątecznych stołów. Smakołyki dla dzieci. Delikatne i puszyste. Zawsze się udają.
Składniki
Pieczemy babeczki. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Do miski miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy dodając stopniowo cukier. Miksujemy całość około 3 minut. Kiedy masa jajeczna zbieleje i powiększy objętość dodajemy olej i mleko. Krótko mieszamy. Wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy skórkę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną.
Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy babeczki 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C.
Babeczki wypiekają się równe, nie pękają. Nadają się doskonale do ozdabiania kremem.
Ubijamy krem. Śmietanka i serek muszą być mocno schłodzone, aby krem się nie zwarzył. Do misy miksera wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry, śmietan-fix i wrzucamy mascarpone. Całość ubijamy około 4 minut. Uważamy, żeby nie przebić kremu. Ozdabiamy babeczki. Krem śmietankowy nakładamy do worka cukierniczego z tylką 1M Wilton lub swoją ulubioną i robimy śnieżne rozetki na babeczkach. Babeczki pomarańczowe gotowe!