Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiecie na pyszne babeczki truskawkowe ? Trzeba korzystać puki jeszcze są truskawki. Wczoraj narodził mi się pomysł na te babeczki i nie żałuję wyszły bardzo fajne i smaczne. Ja nie jestem za bardzo za truskawkami lecz moja rodzinka owszem dlatego upiekłam im babeczki bo już ciasto mieli. Takie babeczki do niedzielnej kawusi w sam raz.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4598
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4064
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 19
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4598
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4064
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 19
Składniki
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i całość na najwyższych obrotach miksera zmiksować na pulchną masę czyli tak zwany kogel - mogel.
Do zmiksowanej masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromat migdałowy, mleko oraz olej. Całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąką. Gdy mamy zmiksowane ciasto w międzyczasie przygotować truskawki umyć je, osuszyć i pokroić w kostkę.
Jak już mamy przygotowane truskawki dodać je do ciasta i całość wymieszać łyżką do połączenia się truskawek z ciastem. W czasie gdy będzie rozgrzewał się piekarnik przygotować foremki papierowe układając je w formie na babeczki.
Do przygotowanych foremek nakładać po 1,5 do 2 łyżek ciasta razem z truskawkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.
Upieczone babeczki pozostawić do wystygnięcia, następnie posypać cukrem pudrem lub udekorować według swego uznania. Na paterze układać razem z papierowymi foremkami, ściągać ich dopiero jak całkiem wystygną ponieważ jeszcze ciepłe jak jest to truskawki oddzielają się od ciasta.
To że się ciasto upieczone oddziela od truskawek wcale nie oznacza że są zakalcem. Wręcz przeciwnie pięknie wyrosły są pulchne i w środku za sprawą truskawek wilgotne. Po prostu muszą być całkowicie zimne aby odeszły bez problemu. Połączenie truskawek z aromatem migdałowym uważam za bardzo trafny wybór. Babeczki świetnie nadają się do kawy jak i herbaty. Serdecznie polecam.