Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, lekko kwaskowate nadzienie agrestowe, oto cały sekret moich babeczek. A, no tak... babeczki mają jeszcze jedną ważną cechę, są praktycznie fit lekkie ;) Niby ciasto słodkie, kruche, ale za to nadzienie owocowe, bez grama tłuszczu. Można jeść bez wyrzutów sumienia :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 960
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 960
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Składniki
Owoce umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem, odstawić na godzinę. Następnie smażyć około 45 minut, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pesteczek. Gotowy mus ponownie ogrzewać. W garnuszku rozmieszać mąkę ziemniaczaną z wodą. Zawiesinę wlać do owoców, rozprowadzić starannie. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, aż krem (kisiel) zgęstnieje. Nadzienie odstawić do wystudzenia.
W tym czasie połamaną na kawałeczki czekoladę wrzucić do rondelka, wlać śmietankę i ogrzewać, ciągle mieszając. Po kilku minutach powstanie nam płynna polewa, którą należy posmarować wszystkie korpusy babeczek, zabezpieczając je w ten sposób przed nadmiernym namoknięciem ze strony kisielu.
Do tak przygotowanych korpusów nakładać owocowe nadzienie. Babeczki udekorować owocami agrestu. Gdyby ktoś miał ochotę upiec pyszne, domowe korpusy do babeczek zapraszam na mojego bloga: http://katalogsmakow.blogspot.com/2014/11/kruche-babeczki-korpusy.html Smacznego.