Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętacie jak zamieściłam przepis na kruche korpusy do babeczek. Poniżej jakby kontynuacja tego przepisu. Zgodzicie się ze mną, że nie ma sensu jeść samych korpusów, więc musiało powstać do nich wypełnienie. Masa jest bardzo prosta, nie miałam czasu na robienie budyniu czy masy maślanej. Do tego wiśnie z syropu i odrobina galaretki wiśniowej.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 263
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21765
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 263
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21765
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę wiśniową: Syrop wiśniowy doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w nim żelatynę, odstawiamy do wystudzenia. Teraz czas na masę kokosową: Wiórka kokosowe mieszamy z cukrem, zalewamy je gotującym mlekiem. Wlewamy je powoli i obserwujemy czy masa nie jest zbyt płynna. Jeżeli wydaje Wam się, że wystarcz 40 ml mleka, to więcej nie wlewajcie. Chodzi o to, aby kokos był związany przez mleko, ale w nim nie pływał. Do ciepłej masy kokosowej dodajemy łyżkę masła. Całość energicznie mieszamy. Masę odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie, gdy masa nam się studzi, galaretka wiśniowa powinna mieć pierwsze oznaki tężenia. Jeżeli galaretka jest już dość gęsta*, wlewamy ją do babeczek, do każdej po odrobinie, tak aby lekko przykryła spód babeczek. Na galaretce układamy wiśnie. W takim stanie pozostawiamy ciastka do zastygnięcia. Gdy galaretka jest już w formie stałej, nakładamy zimną masę kokosową, robimy to za pomocą łyżeczki. Masa powinna przykryć wiśnie, tak aby nie było wiadomo co kryją w sobie babeczki. Jeżeli macie ochotę użyć szprycy dekorującej, nie róbcie tego. Przy tłoczeniu masy mleko oddziela się od kokosu. Sprawdziłam i musiałam przejść na metodę z łyżeczką, prostą, ale skuteczną :))
* Bardzo ważne jest, aby galaretka nie była płynna, gdy ją wlewamy do babeczek, gdyż może spowodować rozmiękczenie ciastek. Smacznego.