Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowe babeczki z kwaskową czarną porzeczką i słodkim kremem truflowym. Świetne połączenie smakowe. Małe babeczki świetnie się prezentują.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 346
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 559
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 3732
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 104
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 4956
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 346
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 559
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 3732
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 104
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 4956
Składniki
Ciasto: Zimne masło kroimy na mniejsze kostki i zagniatamy z resztą składników. Wkładamy na pół godziny do lodówki, aby się schłodziło. Foremki na babeczki (u mnie 5cm) wykładamy cienką warstwą ciasta. Najlepiej zrobić kulkę z ciasta, położyć na dno babeczki i "wyciągać" ciasto na boki. Babeczki pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Po ostygnięciu wyciągamy z foremek. Masa porzeczkowa: Porzeczkę obieramy, myjemy. Wkładamy do garnka z 1/4 szklanki wody. Dodajemy cukier i chwilę gotujemy. Porzeczki można lekko ugniatać, aby część z nich pękła. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę, aby masa zgęstniała. Krem truflowy: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i obie czekolady. Dodajemy rum i 100ml śmietanki. Mieszamy. Zdejmujemy z kąpieli wodnej. Pozostałe 300ml śmietanki ubijamy i dodajemy do masy czekoladowej. Jeśli babeczki nie będą podawane prosto z lodówki, warto dodać do masy łyżeczkę rozpuszczonej w ciepłej wodzie żelatyny - masa będzie się wtedy lepiej trzymać. Masę schładzamy w lodówce, aż zgęstnieje. Do każdej babeczki wkładamy łyżeczkę porzeczek i dekorujemy kremem truflowym.