Smaczny pomysł na "Babeczki ze szklaneczki"
Babeczki ze szklaneczki
Składniki
- 25 dag masła (margaryny)
- 15 dag cukru
- sól
- skórka z 1 pomarańczy
- 25 dag masy z marcepanu
- 1/2 fiolki zapachu migdałowego do ciasta
- 5 jajek
- 20 dag mąki pszennej
- 9 dag mąki ziemniaczanej
- 8
- 5 dag mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag suszonej żurawiny
- 1 łyżka dżemu porzeczkowego
- trochę czerwonego barwnika spożywczego
- tłuszcz i cukier do szklaneczek
- cukier puder do posypania
Składniki
- 25 dag masła (margaryny)
- 15 dag cukru
- sól
- skórka z 1 pomarańczy
- 25 dag masy z marcepanu
- 1/2 fiolki zapachu migdałowego do ciasta
- 5 jajek
- 20 dag mąki pszennej
- 9 dag mąki ziemniaczanej
- 8
- 5 dag mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag suszonej żurawiny
- 1 łyżka dżemu porzeczkowego
- trochę czerwonego barwnika spożywczego
- tłuszcz i cukier do szklaneczek
- cukier puder do posypania

Etapy przygotowania
Żaroodporne szklaneczki (6 szklaneczek po 150 ml i 2 po 250 ml) natłuścić i oprószyć cukrem. Masło utrzeć z solą, cukrem i skórką z pomarańczy. Kolejno wbijać jajka, dodawać 20 dag masy marcepanowej i esencję migdałową.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami. Sypkie wsypywać porcjami do ucieranej masy. Wymieszać mikserem. Dołożyć posiekaną żurawinę.
Szklanki napełnić ciastem, ale nie do końca, bo babeczki wyrosną w piecu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25 minut (babeczki w mniejszych szklankach) i 35 minut (większe).
Resztę marcepanu zagnieść, zabarwić na różowo, cienko rozwałkować, wykroić motylki. Przykleić je do babeczek dżemem. Poprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 155
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 155


Składniki
- 25 dag masła (margaryny)
- 15 dag cukru
- sól
- skórka z 1 pomarańczy
- 25 dag masy z marcepanu
- 1/2 fiolki zapachu migdałowego do ciasta
- 5 jajek
- 20 dag mąki pszennej
- 9 dag mąki ziemniaczanej
- 8
- 5 dag mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag suszonej żurawiny
- 1 łyżka dżemu porzeczkowego
- trochę czerwonego barwnika spożywczego
- tłuszcz i cukier do szklaneczek
- cukier puder do posypania
Żaroodporne szklaneczki (6 szklaneczek po 150 ml i 2 po 250 ml) natłuścić i oprószyć cukrem. Masło utrzeć z solą, cukrem i skórką z pomarańczy. Kolejno wbijać jajka, dodawać 20 dag masy marcepanowej i esencję migdałową.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami. Sypkie wsypywać porcjami do ucieranej masy. Wymieszać mikserem. Dołożyć posiekaną żurawinę.
Szklanki napełnić ciastem, ale nie do końca, bo babeczki wyrosną w piecu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25 minut (babeczki w mniejszych szklankach) i 35 minut (większe).
Resztę marcepanu zagnieść, zabarwić na różowo, cienko rozwałkować, wykroić motylki. Przykleić je do babeczek dżemem. Poprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco