Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka bananowa z likierem kawowym to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Dodatek likieru kawowego doskonale urozmaica smak i delikatnie „tuszuje” bananową dominację w cieście, która nie wszystkim odpowiada :D
Bułeczki z ziarnami to przepis na udane i zdrowe śniadanie. Są nie tylko pysz...
Odsłon: 784
dziś zapraszam Was na przepis z kategorii tych najłatwiejszych, szybkich i py...
Odsłon: 58392
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 358723
Bułeczki z ziarnami to przepis na udane i zdrowe śniadanie. Są nie tylko pysz...
Odsłon: 784
dziś zapraszam Was na przepis z kategorii tych najłatwiejszych, szybkich i py...
Odsłon: 58392
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 358723
Składniki
Masło i cukier ucieram na puszystą masę i następnie dodaję po jednym jajku za każdym razem dobrze miksując. Banany rozdrabniam widelcem i dodaję je do masy z masła, cukru i jajek. Miksuję. Następnie wlewam likier kawowy i całość miksuję. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodką i solą i dodaję do masy. Całość mieszam łopatką.
Gotowe ciasto wylewam do keksówki 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam babkę jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku. Upieczoną babkę wyciągam z pieca i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Teraz mogę przygotować polewę.
Śmietankę i czekoladę rozpuszczam w garnuszku na niewielkim ogniu. Odstawiam na chwilkę do przestygnięcia i na koniec dodaję likier. Mieszam i wylewam na wystudzone ciasto. Ciasto przyozdabiam ulubionymi orzeszkami. Babka bananowa z likierem kawowym gotowa. Smacznego :)