Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka bananowa z likierem kawowym to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Dodatek likieru kawowego doskonale urozmaica smak i delikatnie „tuszuje” bananową dominację w cieście, która nie wszystkim odpowiada :D
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
Masło i cukier ucieram na puszystą masę i następnie dodaję po jednym jajku za każdym razem dobrze miksując. Banany rozdrabniam widelcem i dodaję je do masy z masła, cukru i jajek. Miksuję. Następnie wlewam likier kawowy i całość miksuję. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodką i solą i dodaję do masy. Całość mieszam łopatką.
Gotowe ciasto wylewam do keksówki 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam babkę jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku. Upieczoną babkę wyciągam z pieca i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Teraz mogę przygotować polewę.
Śmietankę i czekoladę rozpuszczam w garnuszku na niewielkim ogniu. Odstawiam na chwilkę do przestygnięcia i na koniec dodaję likier. Mieszam i wylewam na wystudzone ciasto. Ciasto przyozdabiam ulubionymi orzeszkami. Babka bananowa z likierem kawowym gotowa. Smacznego :)