Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka Budyniowa to tradycyjne polskie ciasto, które często pojawia się na stołach w czasie świąt wielkanocnych. Jest to bardzo puszyste i wilgotne ciasto, które wyróżnia się znakomitym aromatem i smakiem wanilii.
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3009
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3009
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 233
Składniki
Babka. Jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut, aż masa zrobi się puszysta i podwoi swoją objętość. Zmniejszamy obroty do najniższych i wsypujemy przesiane suche składniki. Ciągle miksując wlewamy olej i ocet. Krótko miksujemy do połączenia składników i przelewamy do foremki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej grysikiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 ℃ przez 45 - 50 min. Każdy piekarnik inaczej piecze, wiec trzeba to mieć na uwadze. Po upieczeniu pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
Polewa. Białą czekoladę wraz z kremówką podgrzewamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Mieszamy do dokładnego połączenia składników i wylewamy na wystudzoną babkę robiąc pasy. Gorzką czekoladę wraz z kremówką podgrzewamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Mieszamy do dokładnego połączenia składników i wylewamy na wystudzoną babkę pomiędzy paskami z białej czekolady. Dekorujemy babkę czekoladowymi jajeczkami.