Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka Budyniowa to tradycyjne polskie ciasto, które często pojawia się na stołach w czasie świąt wielkanocnych. Jest to bardzo puszyste i wilgotne ciasto, które wyróżnia się znakomitym aromatem i smakiem wanilii.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1158
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1158
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
Składniki
Babka. Jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut, aż masa zrobi się puszysta i podwoi swoją objętość. Zmniejszamy obroty do najniższych i wsypujemy przesiane suche składniki. Ciągle miksując wlewamy olej i ocet. Krótko miksujemy do połączenia składników i przelewamy do foremki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej grysikiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 ℃ przez 45 - 50 min. Każdy piekarnik inaczej piecze, wiec trzeba to mieć na uwadze. Po upieczeniu pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
Polewa. Białą czekoladę wraz z kremówką podgrzewamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Mieszamy do dokładnego połączenia składników i wylewamy na wystudzoną babkę robiąc pasy. Gorzką czekoladę wraz z kremówką podgrzewamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Mieszamy do dokładnego połączenia składników i wylewamy na wystudzoną babkę pomiędzy paskami z białej czekolady. Dekorujemy babkę czekoladowymi jajeczkami.