Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam gorącą zupę na Wszystkich Świętych.
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 7423
Pierogi z kiszoną czerwoną kapustą z grzybami. Ciasto doprawiłam pudrem z grz...
Odsłon: 138
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 7423
Pierogi z kiszoną czerwoną kapustą z grzybami. Ciasto doprawiłam pudrem z grz...
Odsłon: 138
Składniki
Oczyszczone, umyte mięso z indyka przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Zacząć gotować. Zdjąć szumowiny. Dodać marchewki, pietruszkę, selera, opalone nad ogniem cebule, pieprz czarny w ziarnach i sól. Gotować na wolnym ogniu ok godz. Wyjąć mięso, warzywa a wywar przecedzić. Z warzyw można zrobić np sałatkę, a z mięsa np smarowidło do chleba. Gąski dokładnie umyć. Często są bardzo zapiaszczone bo lubią rosnąć na piaszczystym podłożu. Po kilkukrotnym płukaniu dobrze jest zostawić grzyby w prawie nasyconej solane na ok godz. Ładnie otworzą się kapelusze i można jeszcze dokładniej usunąć piasek. Grzyby większe pokroić, a mniejsze zostawić w całości. W garnku, na maśle i oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dodać grzyby i dusić kilka minut na wolnym ogniu. Mieszać. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i też przez chwilę dusić i mieszać. Całość zalać przygotowanym wywarem ok 3 l. Gotować na wolnym ogniu ok 30 min. Dodać zakwaszoną mąkę żytnią i zagotować jeszcze 7-10 min. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek oraz sól do smaku. Zupę podawać gorącą z kleksem śmietany i piórkiem natki pietruszki. Smacznego.