Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna babka, wprost idealna do kawy, mleka czy herbaty. :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26028
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3510
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1456
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26028
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3510
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1456
Składniki
Piecyk należy rozgrzać do temperatury 180 stopni. Na początek do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru i ubijamy. Gdy powstanie dość puszysta i jednolita masa dodajemy mąkę zwykłą i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy.
Następnie do ciasta dodajemy nutkę aromatu cytrynowego w postaci soku z cytryny i skórki cytrynowej. Na koniec wlewamy roztopione i przestudzone masło. Kolejny raz mieszamy całość.
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko mąką, którą następnie wkładamy do nagrzanego piecyka. Babka musi posiedzieć w nim ok. 50-55 minut.
Gdy babka się już upiecze, odstawiamy ją do ostudzenia. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego! ;)