Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna babka, wprost idealna do kawy, mleka czy herbaty. :)
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44702
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182179
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 302
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44702
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182179
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 302
Składniki
Piecyk należy rozgrzać do temperatury 180 stopni. Na początek do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru i ubijamy. Gdy powstanie dość puszysta i jednolita masa dodajemy mąkę zwykłą i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy.
Następnie do ciasta dodajemy nutkę aromatu cytrynowego w postaci soku z cytryny i skórki cytrynowej. Na koniec wlewamy roztopione i przestudzone masło. Kolejny raz mieszamy całość.
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko mąką, którą następnie wkładamy do nagrzanego piecyka. Babka musi posiedzieć w nim ok. 50-55 minut.
Gdy babka się już upiecze, odstawiamy ją do ostudzenia. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego! ;)