Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka drożdżowa"
Polecam.
Odsłon: 153
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 224
Polecam.
Odsłon: 153
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 224
Składniki
Drożdże rozetrzyj z 4 łyżkami mleka oraz łyżeczką cukru. Masło stop i odstaw do wystudzenia. Pozostałe mleko zagotuj. Połowę mąki przesiej do miseczki, wlej wrzące mleko, dokładnie wymieszaj łyżką.
Przestudź, następnie do masy dodaj rozpuszczone w mleku drożdże, resztę mąki oraz masło. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, dołóż do ciasta i dobrze wyrób. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Rodzynki przebierz, orzechy posiekaj. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj do niego bakalie i ponownie zagnieć. Foremkę z kominkiem posmaruj masłem i oprósz tartą bułką.
Napełnij ciastem. Odstaw jeszcze na 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Piecz ok. 50 minut na ładny złoty kolor. Oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj