Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite ciasto drożdżowe na bazie staropolskiego przepisu. Szafranowa baba starannie przygotowana będzie dumą gospodarzy i ozdobą wielkanocnego stołu.
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 165
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 71
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 529
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 689
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 165
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 71
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 529
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 689
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Składniki
Najpierw nastawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Zalewamy wszystko mlekiem, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę (przykryte ściereczką).
Otartą skórkę z cytryny moczymy w spirytusie, rodzynki w ciepłej wodzie do napęcznienia, potem odcedzamy a szafran przelewamy na sitku wrzątkiem. Jaja i żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel około 10 minut.
Kiedy zaczyn wyrośnie dajemy do niego ubite jajka, skórkę cytrynową, szafran, mieszamy dokładnie i powoli, partiami dosypujemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy ciasto długo, ok. 20 minut.
Następnie wlewamy roztopione masło, wsypujemy odcedzone rodzynki i dodajemy skórkę pomarańczową. teraz wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki.
Przekładamy je do wysmarowanej masłem formy. Przykrywamy ściereczką. Kiedy babka wypełni formę po brzegi wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Pieczemy babę szafranową 60 minut, do suchego patyczka.
Upieczoną i przestudzoną babkę wyjmujemy z formy.
Babka drożdżowa szafranowa gotowa! Możemy ją polukrować i przyozdobić świątecznie.
Oto przepis na babę szafranową pochodzący z 1938 roku (autor Wincentyna Zawadzka” Kucharka Litewska”): Mąki, żółtek z półtorej kopy jaj wlać w takie naczynie aby było pełne, a to dla miary; takąż miarę wlać ciepłego mleka i 60 deka dobrych drożdży. 3i1/2 szklanki masła letniego, 80 deka cukru i trochę szafranu…” Jest to przepis na dwie baby szafranowe, które trzeba wyrabiać około godziny, nie mówiąc już o tych 90-ciu żółtkach Jakich forem trzeba, by się te baby zmieściły do nich. Nasze prababki dokonywały cudów kulinarnych, czy my jesteśmy w stanie je naśladować?