Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna drożdżowa babka pachnąca skórką cytrynową i bakaliami.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 824
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1939
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 438
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 824
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1939
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 438
Składniki
W letnim mleku rozpuścić drożdże. Dodać 1/3 szklanki mąki i łyżkę cukru. Całość wymieszać na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Ubić całe jajka z żółtkami razem z cukrem, skórką cytrynową, solą i cukrem waniliowym. Dodać masę jajeczno-cukrową do zaczynu. Dosypać resztę mąki i wymieszać do połączenia składników (około 5 minut). Dodać masło pokrojone na kawałki i wymieszać. Dosypać bakalie i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej wcześniej formy i pozostawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po upieczeniu polać polewą i posypać płatkami migdałów. Smacznego