Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna lukrowana baba, a nawet dwie... Przepis pochodzi ze starego numeru przyjaciółki.
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 284
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3310
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 284
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3310
Składniki
Do 100 ml ciepłego mleka wsypać drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać do mąki z rozczynem, roztopionym masłem, resztą mleka i szczyptą soli. Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ubić białka i dokładnie wymieszać z wyrośniętym ciastem. Można dodać trochę bakalii do środka (ja posypałam tylko na wierzch babki).
Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką dwóch foremek. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Baby po przestudzeniu, wyjąć z formy, udekorować lukrem i ozdobić bakaliami lub jak w oryginale udekorować skórką pomarańczową.
Najwięcej czasu pochłania wyrośnięcie bab, ale naprawdę warto się skusić.