Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna lukrowana baba, a nawet dwie... Przepis pochodzi ze starego numeru przyjaciółki.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 50
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2741
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 196
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 138
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 50
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2741
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 196
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 138
Składniki
Do 100 ml ciepłego mleka wsypać drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać do mąki z rozczynem, roztopionym masłem, resztą mleka i szczyptą soli. Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ubić białka i dokładnie wymieszać z wyrośniętym ciastem. Można dodać trochę bakalii do środka (ja posypałam tylko na wierzch babki).
Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką dwóch foremek. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Baby po przestudzeniu, wyjąć z formy, udekorować lukrem i ozdobić bakaliami lub jak w oryginale udekorować skórką pomarańczową.
Najwięcej czasu pochłania wyrośnięcie bab, ale naprawdę warto się skusić.