Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka babka kakaowa ucieszy wszystkich miłośników wypieków na bazie kakao i czekolady. Wilgotne i delikatne wnętrze babki dopełnia aksamitna polewa śmietanowo-czekoladowa. Jeśli preferujesz desery z niespodziankami, do środka wypieku dorzuć garść rodzynek, posiekanych orzechów laskowych lub skórkę pomarańczową.
Foremka do babki o średnicy 22-24 cm
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2558
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2558
Składniki
Foremkę do babki (22-24cm) dokładnie wysmaruj masłem, obsyp mąką i strzep jej nadmiar. W małym garnku umieść masło, wodę, kakao i sól. Gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż masło się roztopi i masa stanie się jednorodna. Po czym odstaw na bok.
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier i sodę oczyszczoną. Dodaj połowę masy kakaowej i wymieszaj do połączenia. Po czym dodaj resztę masy i wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie wbijaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj po każdym dodaniu, a na koniec dolej śmietanę i aromat, po czym dokładnie wymieszaj całość.
Przelej ciasto do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut lub do momentu „suchego patyczka.” Upieczoną babkę wyjmij z pieca, odstaw na ok. 15 minut, po czym wyjmij z formy i wystudź na kratce.
Aby przygotować polewę do metalowej miski wsyp pokruszoną czekoladę. W garnku połącz śmietanę, miód i cukier. Zagotuj na wolnym ogniu, aż śmietana zacznie bulgotać, a cukier się rozpuści. Wlej gorącą śmietanę do miski, odstaw na 5 minut (nie mieszaj!), a następnie zmiksuj lub zmieszaj na gładką masę. Polej polewą babkę kakaową i pokrusz ulubionymi ciastkami lub posiekanymi orzechami.