Taka babka kakaowa ucieszy wszystkich miłośników wypieków na bazie kakao i czekolady. Wilgotne i delikatne wnętrze babki dopełnia aksamitna polewa śmietanowo-czekoladowa. Jeśli preferujesz desery z niespodziankami, do środka wypieku dorzuć garść rodzynek, posiekanych orzechów laskowych lub skórkę pomarańczową.
Babka kakaowa
Składniki
Ciasto:
- 220 g masła
- 230 ml wody
- 30 g kakao w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 240 g mąki pszennej
- 300 g drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 duże jajka
- 110 g gęstej śmietany (18%) lub homogenizowanego twarożku o naturalnym smaku
- kilka kropli ekstraktu waniliowego lub rumowego
Polewa:
- 110 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 110 g gęstej śmietany (18%)
- 1,5 łyżki cukru
- kilka pokruszonych ciastek do dekoracji np Oreo lub posiekane orzechy
Składniki
Ciasto:
- 220 g masła
- 230 ml wody
- 30 g kakao w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 240 g mąki pszennej
- 300 g drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 duże jajka
- 110 g gęstej śmietany (18%) lub homogenizowanego twarożku o naturalnym smaku
- kilka kropli ekstraktu waniliowego lub rumowego
Polewa:
- 110 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 110 g gęstej śmietany (18%)
- 1,5 łyżki cukru
- kilka pokruszonych ciastek do dekoracji np Oreo lub posiekane orzechy

Potrzebne przybory kuchenne
Foremka do babki o średnicy 22-24 cm
Etapy przygotowania
Foremkę do babki (22-24cm) dokładnie wysmaruj masłem, obsyp mąką i strzep jej nadmiar. W małym garnku umieść masło, wodę, kakao i sól. Gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż masło się roztopi i masa stanie się jednorodna. Po czym odstaw na bok.
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier i sodę oczyszczoną. Dodaj połowę masy kakaowej i wymieszaj do połączenia. Po czym dodaj resztę masy i wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie wbijaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj po każdym dodaniu, a na koniec dolej śmietanę i aromat, po czym dokładnie wymieszaj całość.
Przelej ciasto do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut lub do momentu „suchego patyczka.” Upieczoną babkę wyjmij z pieca, odstaw na ok. 15 minut, po czym wyjmij z formy i wystudź na kratce.
Aby przygotować polewę do metalowej miski wsyp pokruszoną czekoladę. W garnku połącz śmietanę, miód i cukier. Zagotuj na wolnym ogniu, aż śmietana zacznie bulgotać, a cukier się rozpuści. Wlej gorącą śmietanę do miski, odstaw na 5 minut (nie mieszaj!), a następnie zmiksuj lub zmieszaj na gładką masę. Polej polewą babkę kakaową i pokrusz ulubionymi ciastkami lub posiekanymi orzechami.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 209

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 318

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 498
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 209

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 318

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 498



Składniki
- 220 g masła
- 230 ml wody
- 30 g kakao w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 240 g mąki pszennej
- 300 g drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 duże jajka
- 110 g gęstej śmietany (18%) lub homogenizowanego twarożku o naturalnym smaku
- kilka kropli ekstraktu waniliowego lub rumowego
- 110 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 110 g gęstej śmietany (18%)
- 1,5 łyżki cukru
- kilka pokruszonych ciastek do dekoracji np Oreo lub posiekane orzechy
Foremkę do babki (22-24cm) dokładnie wysmaruj masłem, obsyp mąką i strzep jej nadmiar. W małym garnku umieść masło, wodę, kakao i sól. Gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż masło się roztopi i masa stanie się jednorodna. Po czym odstaw na bok.
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier i sodę oczyszczoną. Dodaj połowę masy kakaowej i wymieszaj do połączenia. Po czym dodaj resztę masy i wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie wbijaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj po każdym dodaniu, a na koniec dolej śmietanę i aromat, po czym dokładnie wymieszaj całość.
Przelej ciasto do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut lub do momentu „suchego patyczka.” Upieczoną babkę wyjmij z pieca, odstaw na ok. 15 minut, po czym wyjmij z formy i wystudź na kratce.
Aby przygotować polewę do metalowej miski wsyp pokruszoną czekoladę. W garnku połącz śmietanę, miód i cukier. Zagotuj na wolnym ogniu, aż śmietana zacznie bulgotać, a cukier się rozpuści. Wlej gorącą śmietanę do miski, odstaw na 5 minut (nie mieszaj!), a następnie zmiksuj lub zmieszaj na gładką masę. Polej polewą babkę kakaową i pokrusz ulubionymi ciastkami lub posiekanymi orzechami.
Pyszotka:)