Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypiek iście ekspresowy i pełen nieoczywistych smaków. Ten pyszny wypiek przygotujecie w ekspresowym tempie, które zajmie wam mniej niż 30 minut Przy dobrej organizacji i tu przypominam, że składniki trzeba wyjąć jakieś dwie godziny wcześniej powinno zając wam to jeszcze mniej czasu. Ciasto pachnie aromatycznie kawą i szampanem. Jest przy tym pulchne i miękkie. Największe wrażenie robią pasy, które różnie smakują. Są to czekoladowe, kawowe i oczywiście śmietankowe. Ciasto doskonałe na niedzielne popołudnie. Polecam!
Składniki
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Studzimy. Wlewamy powoli do masy, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajmy szampan wolnym strumieniem. Krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę(odkładamy jedną łyżkę) i proszek do pieczenia. Miksujemy. Masę dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy kakao. Mieszamy. Do drugiej dodajemy kawę rozpuszczalną. Mieszamy. Do trzeciej dodajemy łyżkę mąki i aromat śmietankowy. Mieszamy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Najpierw wlewamy masę kakaową, następnie kawową , a na koniec masę śmietankową. Całość pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy. Polewamy wystudzone ciasto. Dowolnie dekorujemy.