Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta, dwukolorowa babka łaciata na oleju. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Pięknie wyrasta, świetnie prezentuje się po rozkrojeniu. Jest na tyle uniwersalna, że sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świąt wielkanocnych. Sekret udanej babki łaciatej O czym należy pamiętać podczas przygotowania babki łaciatej? W pierwszej kolejności zadbaj o składniki. Przed rozpoczęciem pracy w kuchni powinny one nabrać temperatury pokojowej. Kluczem do sukcesu udanej babki łaciatej jest również umiejętne połączenie produktów. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną należy przesiać do jednej miski. W osobnym naczyniu połącz jajka z cukrem, olejem i mlekiem. Dopiero na koniec połącz wszystkie składniki przy użyciu rózgi kuchennej lub drewnianej łyżki. Jaką formę wybrać do pieczenia babki łaciatej? Babkę łaciatą można upiec w zwykłej keksówce lub specjalnej formie na babkę. Warto pamiętać o tym, aby przed przelaniem ciasta, wysmarować dokładnie formę miękkim masłem i oprószyć ją mąką, bułką tartą lub wiórkami kokosowymi. Dzięki temu bez problemu uda nam się wyciągnąć babkę bez naruszania jego struktury. Babka łaciata - jak uzyskać ciekawy wygląd? Babka łaciata składa się z dwóch kolorów ciast. Do jednej części należy dosypać kakao. Drugą pozostawiamy bez zmian. Babkę łaciatą możemy zrobić na dwa sposoby - albo wylać na początek całe jasne ciasto i zalać je ciemnym, albo dodawać naprzemiennie po odrobinie jednego i drugiego ciasta. Korzystając z tej drugiej metody uzyskamy ciekawy marmurkowy efekt.
mikser, forma na babkę
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4728
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4728
Składniki
Do miski przesiej mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszaj.
Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier. Składniki ubij na puszystą masę. Następnie dodaj olej, mleko i kilka kropel aromatu waniliowego. Składniki zmiksuj do połączenia.
Suche składniki dodawaj stopniowo co mokrych składników. Ciasto mieszaj rózgą kuchenną lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia składników.
Połowę ciasta przelej do drugiej miski. Dodaj do niej kakao. Składniki wymieszaj.
Formę na babkę wysmaruj dokładnie masłem. Oprósz mąką. Na spód przelej ciasto kakaowe, przykryj je jasnym ciastem.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Babkę łaciatą piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Przygotuj lukier do babki łaciatej. Do miski przesyp cukier puder, dodaj sok z cytryny składniki wymieszaj.
Wystudzoną babkę łaciatą wyciągnij z formy. Udekoruj od góry gęstym lukrem cytrynowym.