Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piaskowa babka marmurkowa, to dobrze znany klasyk polskiej kuchni. Idealna do kawy lub herbaty. Łatwa w przygotowaniu i nie wymaga wielu skomplikowanych składników. Stary przepis, który wywołuje wiele słodkich wspomnień z dzieciństwa. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast.
mikser kuchenny, rózga, miska, keksówka 23 x 15 cm
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 29
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1969
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 29
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1969
Składniki
MIĘKKIE MASŁO UTRZEĆ Z CUKREM NA PUSZYSTA MASE. DODAĆ PO JEDNYM JAJKU I DALEJ UCIERAĆ MIKSEREM. NASTEPNIE DODAC SZCZYPTE SOLI I PRZESIAĆ MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA. CALOSC WYMIESZAC JUŻ LYZKA, POD KONIEC DODAĆ MLEKO. JESLI UZNACIE, ZE CIASTO JEST ZA GĘSTE MOŻNA DOLAĆ ODROBINĘ WIĘCEJ MLEKA.
CIASTO PODZIELIĆ NA DWIE, W MIARĘ RÓWNE CZĘŚCI. DO JEDNEJ PRZESIAĆ MĄKĘ ZIEMNIACZANA, DO DRUGIEJ KAKAO. DOBRZE WYMIESZAĆ. KEKSÓWKĘ POSMAROWAĆ MASŁEM I OPRÓSZYĆ MĄKĄ. DO KEKSOWKI WARSTWAMI DODAWAĆ CIASTO CIEMNE I JASNE. PIEC W TEMPERATURZE 160 ST. C. DO SUCHEGO PATYCZKA. OKOLO 60 -70 MINUT. GOTOWA BABKE STUDZIĆ NA KRATCE.
WYSTUDZONA BABKE POSYPAC CUKREM PUDREM LUB POLAC POLEWA CZEKOLADOWA. W GARNUSZKU ROZTOPIĆ MASŁO, ZDJĄĆ Z GRZANIA I W GORĄCYM MAŚLE ROZPUŚCIĆ CZEKOLADĘ, CALY CZAS MIESZAJAC. SMACZNEGO!