Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na babkę marmurkową. Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu, i bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis.
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 199
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2477
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 185
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 221
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 199
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2477
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 185
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 221
Składniki
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję przez chwilę, tak żeby jajka stały się puszyste.
Następnie cały czas miksując dodaję roztopione i przestudzone masło, mleko, proszek dopieczenia, szczyptę soli i stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość miksuję do momentu aż składniki ładnie się połączą i nie będzie grudek.
Trzy czwarte ciasta przekładam do foremki. Do pozostałego ciasta dodaję kakao, mleko i miksuję tak żeby składniki się połączyły i wykładam na jasne ciasto w foremce. Ciasto w foremce delikatnie mieszam patyczkiem do szaszłyka.
Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić od piekarnika i wielkości foremki. Upieczoną babkę od razu wyjmuję z piekarnika, wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie polewy: Do miseczki przekładam żelatynę, dodaję mleko, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Do rondelka daję masło, kakao, cukier puder i podgrzewam, tak żeby składniki się rozpuściły i połączyły ale nie zagotowały. Do gorącej polewy dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia. Letnią polewą dekoruję babkę, dodatkowo posypuję płatkami migdałowymi i odstawiam do zastygnięcia polewy. Babka marmurkowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa