Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na babkę marmurkową. Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu, i bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 727
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 707
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 406
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 727
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 707
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 406
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję przez chwilę, tak żeby jajka stały się puszyste.
Następnie cały czas miksując dodaję roztopione i przestudzone masło, mleko, proszek dopieczenia, szczyptę soli i stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość miksuję do momentu aż składniki ładnie się połączą i nie będzie grudek.
Trzy czwarte ciasta przekładam do foremki. Do pozostałego ciasta dodaję kakao, mleko i miksuję tak żeby składniki się połączyły i wykładam na jasne ciasto w foremce. Ciasto w foremce delikatnie mieszam patyczkiem do szaszłyka.
Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić od piekarnika i wielkości foremki. Upieczoną babkę od razu wyjmuję z piekarnika, wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie polewy: Do miseczki przekładam żelatynę, dodaję mleko, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Do rondelka daję masło, kakao, cukier puder i podgrzewam, tak żeby składniki się rozpuściły i połączyły ale nie zagotowały. Do gorącej polewy dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia. Letnią polewą dekoruję babkę, dodatkowo posypuję płatkami migdałowymi i odstawiam do zastygnięcia polewy. Babka marmurkowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa