Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisy kulinarne pełne są niespodzianek, w tym zaskakujących połączeń składników. Jednym z takich osobliwych wypieków jest wielkanocna babka na majonezie. Może się zdawać, że to kontrowersyjny dodatek do słodkiego ciasta. Bez obaw! Smak majonezu jest w nim niewyczuwalny, a ten właśnie składnik sprawia, że babka jest miękka, wilgotna i długo zachowuje świeżość!
Forma na babkę z kominem 23 cm
Czekoladowe marzenie to deser, który będzie śnił się po nocach każdemu miłośn...
Odsłon: 10924
Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 1985
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 94
Czekoladowe marzenie to deser, który będzie śnił się po nocach każdemu miłośn...
Odsłon: 10924
Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 1985
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 94
Składniki
Sparz cytrynę i otrzyj z niej skórkę. Wyciśnij sok z owocu i odmierz jedną łyżkę. Połącz ją w miseczce z rumem. Wsyp do miseczki rodzynki i pozostaw co najmniej na godzinę.
Ogrzej jajka i majonez do temperatury pokojowej.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj cukier i cukier z wanilią. Gdy piana stanie się gładka i lśniąca, dodaj do niej po jednym żółtku, a następnie skórkę otartą z cytryny.
Wyłącz mikser. Przesiej do piany mąkę, proszek na budyń i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj składniki szpatułką – tylko do połączenia składników. Na końcu wmieszaj w ciasto majonez i rodzynki.
Natłuść i oprósz mąką formę na babkę z kominem o średnicy 23 cm. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka. Upieczoną babkę od razu wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Po kilkunastu minutach ostrożnie oddziel od formy i ułóż do góry dnem na talerzu.
Gdy babka całkowicie wystygnie, oprósz ją cukrem pudrem.