Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka olejowa z dodatkiem kakao i polewą czekoladową to miękkie, puszyste ciasto, które skradnie serca wszystkich twoich bliskich. Do jej przygotowania nie potrzebujesz masła (wyjątkiem jest nasmarowanie formy, ale możesz do tego użyć również oleju).
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Składniki
Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij ją na sztywną pianę. Kiedy masa będzie gęsta, dodawaj żółtka, jedno po drugim. Zmniejsz moc miksera do minimum. Wlewaj partiami olej, a następnie wodę. Wyłącz miksowanie, kiedy składniki się połączą.
Na samym końcu dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całą masę szpatułką albo łyżką. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej masy dodaj kakao. Do drugiej ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.
Formę na babkę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą albo mąką. Wlej najpierw ciemną masę, a potem jasną.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz około 45 minut. Zrób test suchego patyczka, jeśli będzie mokry, a wierzch zacznie się już przypiekać, przykryj babkę i zostaw jeszcze na 10-15 minut. Kiedy ciasto lekko przestygnie, wyciągnij je z formy i zostaw do całkowitego ostudzenia. Teraz przygotuj polewę. Śmietankę zagotuj w małym rondelku i wyłącz palnik. Dodaj posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Wylej na wierzch babki.