Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka papieska to szybkie i niezwykle pyszne ciasto waniliowo-kakaowe, które świetnie sprawdzi się zarówno do wielkanocnego koszyczka, jak i na świąteczny stół czy do niedzielnej kawy. Babka jest idealnie miękka i wilgotna, a rumowa nuta dodaje jej wyrazistości i charakteru.
Forma z kominem o średnicy 21 cm
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 12
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 508
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 73
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 525
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 12
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 508
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 73
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 525
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski. Białka oddziel od żółtek.
W kolejnej misce utrzyj miękkie masło z oboma cukrami na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Do masy jajecznej dodawaj na przemian partiami mleko i suche składniki, rozpoczynając i kończąc na mące.
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Delikatnie wmieszaj ją do ciasta, a następnie podziel masę w proporcji 2/3 do 1/3.
W miseczce lub szklance wymieszaj kakao z alkoholem. Mieszaninę wlej do mniejszej części ciasta i szybko, ale delikatnie wymieszaj.
Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do babki z kominem, o średnicy 21 cm, wlej jasne ciasto. Następnie wlej ciemne ciasto, a przy brzegach obrysuj kształt patyczkiem, by powstał ciekawy kształt po późniejszym przekrojeniu.
Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza przy grzaniu góra-dół. Piecz babkę papieską przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź do temperatury pokojowej. Podawaj po posypaniu cukrem pudrem.