Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka papieska to szybkie i niezwykle pyszne ciasto waniliowo-kakaowe, które świetnie sprawdzi się zarówno do wielkanocnego koszyczka, jak i na świąteczny stół czy do niedzielnej kawy. Babka jest idealnie miękka i wilgotna, a rumowa nuta dodaje jej wyrazistości i charakteru.
Forma z kominem o średnicy 21 cm
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski. Białka oddziel od żółtek.
W kolejnej misce utrzyj miękkie masło z oboma cukrami na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Do masy jajecznej dodawaj na przemian partiami mleko i suche składniki, rozpoczynając i kończąc na mące.
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Delikatnie wmieszaj ją do ciasta, a następnie podziel masę w proporcji 2/3 do 1/3.
W miseczce lub szklance wymieszaj kakao z alkoholem. Mieszaninę wlej do mniejszej części ciasta i szybko, ale delikatnie wymieszaj.
Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do babki z kominem, o średnicy 21 cm, wlej jasne ciasto. Następnie wlej ciemne ciasto, a przy brzegach obrysuj kształt patyczkiem, by powstał ciekawy kształt po późniejszym przekrojeniu.
Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza przy grzaniu góra-dół. Piecz babkę papieską przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź do temperatury pokojowej. Podawaj po posypaniu cukrem pudrem.