Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka piaskowa z makiem"
Polecam.
Odsłon: 89
Szybka i smaczna
Odsłon: 13636
Polecam.
Odsłon: 89
Szybka i smaczna
Odsłon: 13636
Składniki
Mak opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz, a następnie dobrze osusz. Masło utrzyj z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka, wciąż ucierając. Dolej sok cytrynowy i likier pomarańczowy. Dobrze wymieszaj mikserem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z proszkiem budyniowym. Porcjami połącz z masą maślaną.Wlej mleko. Dodaj przygotowany wcześniej mak. Utrzyj całość mikserem.
Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Nałóż do niej ciasto. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175o C. Piecz około godziny.
Przed wyjęciem wbij w babkę drewniany patyczek. Jeśli będzie on suchy, to znaczy, że ciasto dobrze się upiekło. W przeciwnym razie wydłuż czas pieczenia o ok. 10 minut.
Gotową babkę studź 10 minut w foremce. Potem ciasto ostrożnie wyjmij, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Polewę stop. Oblej nią ciasto. Przed podaniem udekoruj je kandyzowanymi cytrusami i lekko oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj