Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Make przesiać do dużej miski, zrobić w niej wgłębienie.
Mleko lekko podgrzać, 1 łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, wymieszać z mlekiem i wlać w zagłębienie w mace. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać cieple jajka, resztę cukru i rozpuszczone, ale nie gorące masło.
Wyrobić ciasto rekami, aż będzie odstawało od stolnicy. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej maka formy i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200 ?C piekarniku przez ok. 50 min.
Białko jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany, polać babkę, dekorować pomarańczami.