Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje długa lista składników tłuszczowych, które zazwyczaj dodaje się do ciast – margaryna, masło, olej, a nawet smalec. W przypadku naszej wilgotnej babki śmietankowej główny element tłuszczowy stanowi kwaśna śmietana i to właśnie dzięki niej wypiek nabiera fantastycznej miękkości i wilgoci. Upieczone ciasto możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać polewą i udekorować skórką pomarańczową.
Foremka z kominem - średnica -20 cm, wysokość – 12 cm
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2558
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2558
Składniki
Wszystkie produkty do wykorzystania ciasta wyjmij na ok. 2 godziny przed przystąpieniem do pracy.
Do miski wbij jajka i utrzyj je z cukrem i cukrem waniliowym na gładki, puszysty krem. Następnie dodaj miękkie lub rozpuszczone masło i wymieszaj. Po czym dodaj śmietanę, zmniejsz obroty miksera i stopniowo dosypuj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Do gotowej, jednolitej masy wsyp bakalie i delikatnie wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do foremki na babkę z kominem (średnica -20 cm, wysokość – 12 cm) dokładnie wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wyrównaj wierzch i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175-180°C na ok. 40 minut lub do momentu „suchego patyczka”. Upieczoną babkę wystudź, wyjmij z formy i w razie potrzeby polej lukrem.