Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz zaskoczyć rodzinę w święta? W takim razie na twoim stole powinna zagościć imponująca babka tęczowa. Tak piękne, kolorowe ciasto cieszy nie tylko oko, ale również kubki smakowe. Efekt jest imponujący, a przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.
Forma do babki o średnicy około 20 cm
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 93
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 205
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 201
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 7560
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 93
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 205
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 201
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 7560
Składniki
Przełóż masło do misy miksera, dodaj do niego cukier, a następnie zacznij miksować na wysokich obrotach do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.
Do masła dodaj przesianą przez sitko mąkę, maślankę oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej masy.
W osobnej misce ubij na sztywno białka. Stopniowo zacznij dodawać je do masy, mieszając ciasto delikatnie przy pomocy szpatułki.
Podziel ciasto na sześć części - każdą z nich przełóż do osobnej miseczki.
Do każdej z miseczek dodaj inny barwnik spożywczy. Dobrze wymieszaj, tak aby całe ciasto zostało równomiernie zabarwione.
Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
Do formy wykładaj kolejno ciasto w różnych kolorach, tak aby utworzyły tęczę. Zacznij od czerwonego, rozprowadzając je na dnie formy. Następnie dołóż masę pomarańczową, żółtą, zieloną, niebieską i na samym końcu fioletową.
Przeciągnij po powierzchni ciasta kilkukrotnie długą wykałaczką, dzięki czemu uzyskasz marmurkowy wzór.
Babka tęczowa jest już gotowa do wstawienia do piekarnika. Piecz ją w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut. Przed wyjęciem z pieca, sprawdź przy pomocy wykałaczki czy jest już gotowa (patyczek po wbiciu powinien wyjść suchy i czysty).
Ostrożnie wyjmij ciasto z formy i pozostaw na kratce do ostygnięcia.
Babka tęczowa może być udekorowana wedle uznania: cukrem pudrem, lukrem lub cukrowymi posypkami. Możesz też podać ją bez dodatków.