Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka z agrestem i cukrem pudrem"
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 444
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 171
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 444
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 171
Przepis dnia
Składniki
Cytrynę umyj, sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Masło utrzyj z połową cukru pudru, dodawaj po jednym żółtku i skórkę z cytryny, olejek, śmietanę. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, wymieszaj z masą. Wlej sok z cytryny.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj połowę przesianego cukru pudru. Miksuj, aż zgęstnieje, wymieszaj z resztą ciasta. Formę posmaruj tłuszczem, wlej ciasto, na wierzch wysyp umyty agrest bez szypułek. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Posyp cukrem.
CZAS: około 1,5 godziny
Agrest przed dodaniem do ciasta przebierz, umyj, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Z agrestu trzeba poobcinać ogonki i szypułki.
Najlepiej dodawać całe owoce, wtedy się nie rozpadną i zachowają zielony kolor.
Jeśli chcesz, by puściły sok, każdy owoc przekrój na pół. Możesz też dodać do ciasta agrest uduszony w cukrze.Źródło: Dobry Tydzień