Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka z bakaliami to proste i szybkie ciasto, które można przygotować ze składników, które znajdują się w każdym domu. Jest tradycyjnym ciastem wielkanocnym, ale także sprawdzi się do niedzielnej kawy. Ta babka jest wyjątkowo puszysta i delikatna, z przyjemną i kremową nutą jogurtową.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1093
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1093
Składniki
Masło rozpuść w garnuszku i ostudź.
Całe jajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj jogurt i masło, po czym dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do wcześniej przygotowanej masy jogurtowej. Wymieszaj całość łyżką do połączenia składników.
Foremkę do babki z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza.
Piecz przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj lukier. Do soku z cytryny dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj łyżką. Ewentualnie dosyp cukru lub dodaj soku w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.
Przygotowanym, płynnym lukrem oblej wierzch babki z bakaliami. Posyp kandyzowaną skórką pomarańczy. Pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia.