Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka mocno zielona, wiosenna, pachnąca miętą i cytryną. Zrobiona z dodatkiem kisielu i naturalnego lukru miętowego. Na świątecznym stole będzie w sam raz. Miętę można dodać też do ciasta, ja o tym zapomniałam.
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 552
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 310
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 972
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 226
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 736
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 552
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 310
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 972
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 226
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 736
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję stopniowo po jednym żółtku i dalej ucieram mikserem. Do masła dodaje przesianą mąkę, proszek, startą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny i mieszam. Połowę ciasta odkładam do drugiej miski. Do jednej części dodaję kisiel żurawinowy, do drugiej kisiel kiwi i mieszam. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Dodaje po połowie do każdej masy i mieszam już wtedy delikatnie łyżką. Keksówkę o wymiarach 25x12 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam część masy zielonej, na to część masy różowej, znowu zielona, różowa. Formę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160-170 stopni góra na godzinę, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Po upieczeniu wyjmuje babkę z formy na deskę do przestygnięcia.
Lukier: Listki mięty, przekładam do moździerza, dodaje cukier puder 2-3 łyżki i ucieram aż liście ładnie puszczą kolor i rozetrą się, można dodać kilka kropel cytryny. Resztę pudru ucieram z białkiem, ale dodaję je w małych ilościach. Babkę lukruję lukrem białym i miętowym., dekoruję kwiatkami.