Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy i szybki przepis na Piaskową Babkę Makową idealną na święta.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 140
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 140
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Składniki
. Przygotowanie: Foremkę smarujemy tłuszczem i osypujemy grysikiem lub bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C
Ciasto. Żółtka ubijamy z cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste. Wlewamy roztopione i ostudzone masło, oraz ekstrakt migdałowy. Ciągle miksując dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera około 10 minut, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Pianę dodajemy w 2 - 3 partiach do masy z mąką i mieszamy delikatnie szpatułką. Na początku będzie trochę trudno, ale wszystko razem ładnie się połączy. Na koniec wsypujemy mak i jeszcze krótko mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Lukier. Wszystkie składniki na lukier ubijamy mikserem. Miksujemy, aż lukier zrobi się na gładki i puszysty. Gdyby lukier był za gęsty dodajemy jeszcze soku z cytryny, a gdyby był za rzadki dodajemy cukru pudru. Lukier wylewamy na ostudzoną bakę makową i dekorujemy kandyzowaną skórką.