Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka z rodzynkami"
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 91
Składniki
Margarynę rozpuść, wystudź. Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min. Następnie osącz na sicie. Do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru oraz 1 szklanki mleka, wymieszaj. Następnie wsyp 3 łyżki mąki, znów dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw na 15-20 minut.
Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę, dodaj pozostały cukier, mleko, rozmącone żółtka, jajko, wystudzony tłuszcz , wyrośnięty rozczyn i sól. Wyrób gładkie elastyczne ciasto, pod koniec dodając rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na 60-90 min, by podwoiło swą objętość.
Formę do babki posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Włóż wyrośnięte ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 30 min. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto udekoruj lukrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie