Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka z warzywami"
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 116
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 132
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 308
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 116
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 132
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 308
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie.
Rozkrusz drożdże i wrzuć do miski z małą ilością bulionu. Dodaj cukier i troszkę mąki. Wymieszaj zaczyn i odstaw, aż wyrośnie.
Ugotowane ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę do misy. Dodaj jajka, zioła, kwaśną śmietanę, mąkę, sól, pieprz, zaczyn i resztę bulionu. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw, aby wyrosło.
Oczyść marchewkę, pokrój w drobną kostkę i zagotuj w posolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj groszek. Odcedź i poczekaj, aż wystygnie. Boczek i ser pokrój w drobną kostkę. Warzywa dodaj do masy (patrz poniżej). Piecz aż babka będzie złoto-brązowa i upieczona w środku.
Kiedy ciasto wyrośnie, dodaj do niego drobno pokrojony boczek, ser i warzywa. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
Przygotuj niedużą formę i wstaw komin. Ścianki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie wypełnij formę ciastem.
Piekarnik rozgrzej do 200° C. Wstaw formę z ciastem i zapiecz babkę przez 5 minut. Następnie obniż temp. na 160°C i piecz babkę przez 45 minut.Źródło: Na żywo