Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj dzielę się przepisem na babkę dwukolorową , puszystą o fajnym smaku, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Przepis ze starego zeszytu mojej babci.
foremki na babki, mikser,
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10362
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5962
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12799
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4559
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10362
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5962
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12799
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4559
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodajemy masło. Następnie dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki ucieramy aż powstanie gładka puszysta masa. Pod koniec dodajemy letnie mleko oraz aromat waniliowy. Całość delikatnie łączymy z ubitymi na sztywną pianę białkami. Do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą przekładamy 2/3 części ciasta. Pozostałą część mieszamy dokładnie z kakao i wylewamy na jasne ciasto. Babki wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy do 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i obsypujemy jedną posypką czekoladową a drugą posypką kolorową. Smacznego.
Babki gotowe do pieczenia.
Babka gotowa do spożycia.