Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj dzielę się przepisem na babkę dwukolorową , puszystą o fajnym smaku, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Przepis ze starego zeszytu mojej babci.
foremki na babki, mikser,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3712
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2040
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5446
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5484
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3712
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2040
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5446
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5484
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodajemy masło. Następnie dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki ucieramy aż powstanie gładka puszysta masa. Pod koniec dodajemy letnie mleko oraz aromat waniliowy. Całość delikatnie łączymy z ubitymi na sztywną pianę białkami. Do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą przekładamy 2/3 części ciasta. Pozostałą część mieszamy dokładnie z kakao i wylewamy na jasne ciasto. Babki wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy do 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i obsypujemy jedną posypką czekoladową a drugą posypką kolorową. Smacznego.
Babki gotowe do pieczenia.
Babka gotowa do spożycia.