Dzisiaj dzielę się przepisem na babkę dwukolorową , puszystą o fajnym smaku, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Przepis ze starego zeszytu mojej babci.
Babki dwukolorowe
Składniki
- Ciasto;
- mąka pszenna 200 g,
- mąka ziemniaczana 200 g,
- cukier 250 g,
- masło 200 g,
- jajka 4 szt,
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
- mleko więcej jak 3/4 szkl,
- aromat waniliowy kilka kropli,
- kakao 2 łyżki,
- Dodatkowo;
- polewa z białej czekolady,
- posypka czekoladowa,
- posypka kolorowa,
Składniki
- Ciasto;
- mąka pszenna 200 g,
- mąka ziemniaczana 200 g,
- cukier 250 g,
- masło 200 g,
- jajka 4 szt,
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
- mleko więcej jak 3/4 szkl,
- aromat waniliowy kilka kropli,
- kakao 2 łyżki,
- Dodatkowo;
- polewa z białej czekolady,
- posypka czekoladowa,
- posypka kolorowa,

Potrzebne przybory kuchenne
foremki na babki, mikser,
Etapy przygotowania
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodajemy masło. Następnie dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki ucieramy aż powstanie gładka puszysta masa. Pod koniec dodajemy letnie mleko oraz aromat waniliowy. Całość delikatnie łączymy z ubitymi na sztywną pianę białkami. Do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą przekładamy 2/3 części ciasta. Pozostałą część mieszamy dokładnie z kakao i wylewamy na jasne ciasto. Babki wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy do 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i obsypujemy jedną posypką czekoladową a drugą posypką kolorową. Smacznego.

Babki gotowe do pieczenia.

Babka gotowa do spożycia.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 214
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 110
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 691
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 214
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 110
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 691



Składniki
- Ciasto;
- mąka pszenna 200 g,
- mąka ziemniaczana 200 g,
- cukier 250 g,
- masło 200 g,
- jajka 4 szt,
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
- mleko więcej jak 3/4 szkl,
- aromat waniliowy kilka kropli,
- kakao 2 łyżki,
- Dodatkowo;
- polewa z białej czekolady,
- posypka czekoladowa,
- posypka kolorowa,
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodajemy masło. Następnie dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki ucieramy aż powstanie gładka puszysta masa. Pod koniec dodajemy letnie mleko oraz aromat waniliowy. Całość delikatnie łączymy z ubitymi na sztywną pianę białkami. Do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą przekładamy 2/3 części ciasta. Pozostałą część mieszamy dokładnie z kakao i wylewamy na jasne ciasto. Babki wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy do 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i obsypujemy jedną posypką czekoladową a drugą posypką kolorową. Smacznego.
Babki gotowe do pieczenia.
Babka gotowa do spożycia.
Fajnie wygląda i napewno pyszna
Nie ma to jak dobra domowa babka a ty jeszcze takie smaki i dodatki!