Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 190
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 129
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 309
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 190
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 129
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 309
Składniki
Rozkruszyć dokładnie resztki ciast, nie miksować tylko ręcznie. Jeżeli w ciastach są bakalie zostawić je bez rozgniatania. Moje bajaderki składają się z babki marmurkowej, makowca i keksu, wszystko zostało po świetach.
Roztopić margarynę i dodać do niej kakao.
Okruchy ciast połączyć z powidłami lub dżemem ( u mnie domowe jabłka prażone). następnie dodać margarynę z kakao oraz kilka kropel olejku rumowego i dokładnie wymieszać. Najlepiej robić to rękoma żeby uzyskać jednolitą masę.
Z uzyskanej masy robić kulki i obtaczać we wiórkach lub zmielonych orzechach. Gotowe bajaderki należy schłodzić w lodówce. Bajaderki sa bardzo dobre, palce lizać a poza tym świetnie wykorzystuje się poświąteczne ciasta, nic się nie zmarnuje.