Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bakaliowy wieniec"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2839
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2839
Składniki
Migdały sparz, otrzyj ze skórki, a potem drobno posiekaj. Suszoną żurawinę zalej w miseczce wiśniówką. Odstaw owoce na kilkanaście minut do namoczenia.
Ciasto drożdżowe rozwiń, umieść na desce. Masło rozpuść, posmaruj nim płat drożdżowego. Posyp równomiernie posiekanymi migdałami oraz kardamonem.
Namoczoną żurawinę odlej. Rozłóż na środku płata ciasta. Zwiń drożdżowe wzdłuż dłuższego boku, a potem lekko poskręcaj i uformuj wieniec. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przełóż wyrośnięty wieniec. Piecz ok. 45 minut, wyjmij i odstaw do przestudzenia. Amaretto utrzyj z cukrem i odrobiną soku pomarańczowego na gładki lukier. Udekoruj wieniec z bakaliami.
12 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 270 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety