Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocny mazurek ma stanowić ozdobę świątecznego stołu i niekiedy sprawdza się tylko w tej właśnie roli. Przygotowanie mazurków jest proste, ale jeśli zbyt mocno chcemy zadbać o ich wizualne walory, często trudno cieszyć się ich smakiem. Postaw w tym roku na proste składniki dobrej jakości. Po bardzo dobry mazurek wielkanocny z konfiturą i polewą z białej czekolady, bez przesadnej dekoracji, wszyscy goście sięgną ze smakiem.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 433
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 133
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 170
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 822
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 289
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16287
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 433
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 133
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 170
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 822
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 289
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16287
Składniki
Przesiej na stolnicę mąkę, cukier puder i sól. Dołóż pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Energicznie zagnieć na jednolite ciasto. Możesz też wszystkie składniki umieścić w misie miksera planetarnego i wymieszać hakiem. Uzyskasz grubą kruszonkę, którą łatwiej ci będzie zagnieść na gładką masę.
Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) pokruszoną czekoladę i masło. Wymieszaj do połączenia składników. Wmieszaj w masę jogurt i wyłącz palnik.
Rozwałkuj ciasto na dość gruby (około 1,5 cm) placek, formując z niego koło. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut – aż ciasto się zarumieni. Przestudź.
Na cieście rozprowadź cienką warstwę kwaskowej konfitury. Na wierzch wylej lekko przestudzoną masę z rondelka (zachowaj część do dekoracji). Wstaw mazurek na 2-3 godziny do lodówki.
Przełóż pozostałą masę czekoladową (w temperaturze pokojowej powinna zachować odpowiednią konsystencję) do szprycy i udekoruj nią brzeg mazurka. Nie przesadź z dekoracją.