Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To bardzo dobry sernik na pysznie kruchym spodzie. Idealny na święta, rodzinne spotkania i każdą okazję, kiedy chcesz podać coś naprawdę wyjątkowego.
Tortownica 28 cm
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1784
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14342
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19468
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13142
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1784
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14342
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19468
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13142
Składniki
Przygotuj kruche ciasto. Posiekaj schłodzone masło. Dodaj mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, szczyptę soli i żółtka. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ⅔ ciasta i wyłóż nim dno tortownicy o wielkości ok. 28 cm. Nakłuj widelcem. Piecz w 200°C przez około 10 minut.
Białka oddziel od żółtek i ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę.
Utrzyj ser z masłem, ekstraktem waniliowym, śmietaną i mąką ziemniaczaną. Żółtka utrzyj osobno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj do masy serowej. Delikatnie wmieszaj ubite na sztywną pianę białka.
Na podpieczony spód wyłóż masę serową. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta kruchego i posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem.
Piecz sernik w temperaturze 170°C przez około 1 godzinę. Wyjmij i wystudź w formie. Posyp cukrem pudrem.