Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Barszcz z buraków pieczonych"
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 156
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 77
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2154
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 141
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 156
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 77
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2154
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 141
Składniki
ok. 120 min • Porcja 220 kcal • Koszt porcji ok. 3,20 zł • Przepis dla 6 osób
Buraki wyszoruj, osusz, odetnij ogonki. Każdy zawiń w folię aluminiową, rozłóż na blasze i piecz w 180°C około 60-70 minut.
Gdy wystygną, obierz je i pokrój. W dużym garnku zalej buraki bulionem, dodaj grzyby, przypaloną na ciemno całą cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, 2 szczypty kminku.
Gotuj na wolnym ogniu, aż barszcz nabierze intensywnej barwy. Gdy tylko ściemnieje, wlej ocet i 2 obrane ząbki czosnku. Gotuj, aż buraki będą całkiem miękkie.
Pod koniec dopraw barszcz solą i ew. cukrem, wrzuć też lekko rozgnieciony surowy ząbek czosnku. Odstaw w chłodne miejsce. Przed podaniem przecedź i podgrzej – nie gotuj!
Namoczone grzyby ugotuj i zmiel. Połącz z zeszkloną na maśle cebulą, bułką tartą, solą i pieprzem. Wykładaj farsz na ciasto i lep, formując uszka.Źródło: Kobieta i życie