Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Beza z owocami"
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 755
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 23
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4480
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 90
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 755
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 23
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4480
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 90
Składniki
Czas przygotowania 100 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł.
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Dodajemy sok z cytryny i ubijamy. Kiedy piana będzie sztywna, stopniowo dodajemy 150 g cukru i ubijamy do momentu, aż zrobi się lśniąca. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 6 porcji. Pieczemy ok. 45 minut w 140oC. Studzimy.
Umyte śliwki przekrawamy na pół i po wyjęciu pestek przekładamy do rondla. Zalewamy porto, dodajemy 75 g cukru, torebkę cukru waniliowego, 200 ml wody i gotujemy na wolnym ogniu 10–15 minut. Pod koniec zaprawiamy mąką kukurydzianą.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy opakowanie cukru waniliowego, delikatnie mieszamy. Bezy układamy na talerzu, a obok i między nie wyciskamy z rękawa cukierniczego bitą śmietanę. Polewamy ostudzonymi śliwkami w syropie z porto. Podajemy schłodzone.
Wartość odżywcza porcji 300 kcal Białko 2 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 31 g.Źródło: Rewia