Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś bezglutenową wersję przepysznego ciasta marchewkowego pachnącego przyprawą piernikową. Ciasto swym kształtem może uchodzić za tort. Jest ładne i bardzo pyszne. Serdecznie polecam :-)
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1705
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1501
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1480
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1736
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1705
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1501
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1480
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1736
Składniki
Obieramy marchewki, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem i cukrem wanilinowym i szczyptą soli na sztywną pianę (jak na biszkopt).
Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najwolniejszych obrotach.
Następnie stopniowo wlewamy olej dalej miksując na najwolniejszych obrotach.
Następnie w osobnej misce mieszamy 140 g mąki ziemniaczanej, 140 g mąki ryżowej, wraz z solą, sodą oczyszczoną i łyżeczką bezglutenowego proszku do pieczenia. Następnie stopniowo dorzucamy do ciasta i miksujemy. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, trzeba będzie dolać mleka.
Następnie dodajemy cynamon, kakao i przyprawę do piernika, miksujemy.
Następnie stopniowo dodajemy startą marchew i miksujemy.
Na końcu dodajemy posiekane orzechy, mieszamy.
Przygotowujemy tortownicę, smarujemy ją masłem i obsypujemy na przykład bezglutenową bułką tartą (ja użyłam zwykłej ponieważ nie stosuję diety bezglutenowej z powodów medycznych). Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto jest bardzo luźne.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół, a następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy w ten sposób jeszcze 15 minut. Czasem dopiekam jeszcze 10 minut od spodu. To zależy od testu patyczka.
Gdy ciasto przestygnie polewamy je lukrem i ozdabiamy orzechami. Lukier robimy przez zmieszanie szklanki cukru pudru z sokiem z cytryny. Smacznego :-)