Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie ciasto marchewkowe, to zasmakuje Wam też ciasto... pietruszkowe ;) Tak, tak, pietruszki można użyć nie tylko do zupy ;) jako dodatek do ciasta sprawdza się naprawdę rewelacyjnie! Ciasto pietruszkowe, podobnie jak marchewkowe, ma dość korzenny smak, który jednak przełamuje cytrynowy, delikatny krem. Dodatek mąki gryczanej nadaje niepowtarzalny smak. To ciasto to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Na dodatek nie zawiera glutenu :) Ciasto podpatrzyłam gdzieś w internecie, jednak za nic nie jestem w stanie sobie przypomnieć dokładnie, gdzie. Część składników pozmieniałam i jestem bardzo zadowolona z efektu.
Prosty , szybki i smaczny deserek , który przygotujecie w kilka minut. Polecam
Odsłon: 212
Prościej już się nie da, wyśmienity domowy chlebek.
Odsłon: 965
Prosty , szybki i smaczny deserek , który przygotujecie w kilka minut. Polecam
Odsłon: 212
Prościej już się nie da, wyśmienity domowy chlebek.
Odsłon: 965
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z ksylitolem na jasną masę. Do utartych żółtek dodajemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i imbir. Łąćzymy to ze sobą za pomocą miksera. Do powstałej kruszonki stopniowo dolewamy olej i dalej ubijamy. Dodajemy pietruszkę/pasternak i łączymy z ciastem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Łączymy za pomocą łyżki lub miksujemy na najniższych obrotach. Pieczemy około 1h w temperaturze 180stopni. Studzimy.
Przygotowujemy krem. Do miski wrzucamy mascarpone, dodajemy tubkę mleka i sok z cytryny. Ubijamy to na gładki krem. Na końcu dodajemy limoncello i miksujemy.
Ciasto przecinamy na dwie części. 1/3 kremu przekładamy ciasto (jeśli chcemy, możemy je nasączyć wodą zmieszaną z sokiem z cytryny i cukrem pudrem do smaku).
Pozostałym kremem smarujemy po wierzchu. Byle jak, nie staramy się jakoś bardzo mocno :) I tak będzie ładnie ;) Chowamy do lodówki na całą noc, a przynajmniej na 4h. Smacznego!!!!