Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący spód z bezglutenowych ciasteczek, delikatny sernik i słodki krem daktylowy - to połączenie, które zachwyci każdego, nawet tych najbardziej wymagających podniebień. Ten bezglutenowy sernik to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków - sprawdzi się dosłownie na każdą okazję.
Tortownica o średnicy 22 cm
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94290
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1892
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5709
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5695
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94290
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1892
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5709
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5695
Składniki
Ciastka pełnoziarniste zmiksuj na konsystencję piasku. Masło rozpuść w rondelku i połącz z ciastkami. Tak przygotowaną masę wyłóż na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy ok. 22 cm. Dokładnie dociśnij brzegi. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i podpiecz spód przez około 10 minut. Wyciągnij.
Białka oddziel od żółtek i ubij je wraz z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka przełóż do miski i utrzyj je wraz z masłem oraz cukrem na gęstą pianę. Wtedy dodaj ser i miksuj dalej na średnich obrotach. Pod koniec wsyp mąkę, delikatnie wymieszaj całość, a następnie dodaj ubitą pianę z białej. Szpatułką połącz wszystkie składniki.
Na wcześniej podpieczony spód wyłóż masę sernikową. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i zostaw jeszcze na około 45 minut. Studź sernik bezglutenowy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
W tym czasie daktyle namocz we wrzątku. Kiedy będą miękkie, odsącz je dokładnie, a następnie zblenduj wraz z masłem orzechowym oraz solą. W trakcie blendowania dodawaj stopniowo wodę. Kontroluj konsystencję, aby była łatwa do rozsmarowania na wierzchu sernika.
Na ostudzonym serniku rozprowadź delikatnie krem. Na to zetrzyj czekoladę gorzką. Schłodź w lodówce przez całą noc.