Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący spód z bezglutenowych ciasteczek, delikatny sernik i słodki krem daktylowy - to połączenie, które zachwyci każdego, nawet tych najbardziej wymagających podniebień. Ten bezglutenowy sernik to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków - sprawdzi się dosłownie na każdą okazję.
Tortownica o średnicy 22 cm
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 717
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22743
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15109
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4840
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45354
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 717
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22743
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15109
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4840
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45354
Składniki
Ciastka pełnoziarniste zmiksuj na konsystencję piasku. Masło rozpuść w rondelku i połącz z ciastkami. Tak przygotowaną masę wyłóż na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy ok. 22 cm. Dokładnie dociśnij brzegi. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i podpiecz spód przez około 10 minut. Wyciągnij.
Białka oddziel od żółtek i ubij je wraz z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka przełóż do miski i utrzyj je wraz z masłem oraz cukrem na gęstą pianę. Wtedy dodaj ser i miksuj dalej na średnich obrotach. Pod koniec wsyp mąkę, delikatnie wymieszaj całość, a następnie dodaj ubitą pianę z białej. Szpatułką połącz wszystkie składniki.
Na wcześniej podpieczony spód wyłóż masę sernikową. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i zostaw jeszcze na około 45 minut. Studź sernik bezglutenowy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
W tym czasie daktyle namocz we wrzątku. Kiedy będą miękkie, odsącz je dokładnie, a następnie zblenduj wraz z masłem orzechowym oraz solą. W trakcie blendowania dodawaj stopniowo wodę. Kontroluj konsystencję, aby była łatwa do rozsmarowania na wierzchu sernika.
Na ostudzonym serniku rozprowadź delikatnie krem. Na to zetrzyj czekoladę gorzką. Schłodź w lodówce przez całą noc.