Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bezowa chmurka z bitą śmietaną"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13738
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1574
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15246
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6242
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13738
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1574
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15246
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6242
Składniki
Czas przygotowania: 25 minut (bez suszenia bezy i chłodzenia kremu). 1 porcja: 370 kcal. Cena porcji: 1,75 zł
Dzień wcześniej: blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj 2 kółka (o śr. 19 cm). Białka ubij ze szczyptą soli oraz łyżeczką soku z cytryny. W czasie ubijania porcjami wsyp cukier. Ubijaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy piana z białek będzie już sztywna, domieszaj mąkę.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 st. Na każdy papierowy krążek na blasze wyłóż połowę masy bezowej. Delikatnie rozsmaruj ją równomierną warstwą. Wstaw do piekarnika i susz około godziny. Potem piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tak blaty bezowe do wystudzenia na noc.
Następnego dnia: czekoladę posiekaj. Śmietanę bardzo mocno podgrzej (ale nie gotuj!), zdejmij z ognia. Wrzuć kawałeczki czekolady i mieszając, rozpuść ją. Przelej do miseczki, wystudź, a następnie schładzaj 2 godziny w lodówce.
Czekoladową śmietankę wymieszaj z rdzeniem wanilii, ubij na sztywno. Przygotowaną masą przełóż blaty bezowe. Posmaruj nią także wierzch tortu. Udekoruj morelami pokrojonymi na kawałeczki, plasterkami pomarańczy i wiórkami czekolady.Źródło: Tina