Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bezowe ciasto z lodami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12711
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1440
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13886
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5799
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12711
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1440
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13886
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5799
Składniki
Ubij na sztywno pianę z białek, soku z cytryny, cukru i orzechów laskowych. Uzyskaną masą wyłóż boki i spód tortownicy o średnicy 22 cm. Piecz 45 min w piekarniku nagrzanym do 120°C. Wystudź.
Mango obierz, pokrój i zmiksuj na purée. Część malin przetrzyj przez drobne sitko. Białka oddziel od żółtek, a te ubij z rumem i połową cukru w gorącej kąpieli wodnej. Po ostudzeniu dodaj do nich mascarpone.
Następnie 200 ml śmietanki ubij na sztywno z pozostałym cukrem i dodaj do masy. Podobnie zrób z ubitymi białkami. Całość podziel na 2 części. Do jednej wmieszaj mango, do drugiej maliny.
Mniejszą tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż folią spożywczą i rozłóż warstwami masy. Zamrażaj je przez 5 h. Tak powstałe lody przełóż do wnętrza bezy. Luki wypełnij ubitą śmietanką, resztę rozłóż na wierzchu. Udekoruj malinami.
Czas przygotowania: 120 minut (zamrażanie 5 godzin). Poziom: trudnyŹródło: TV14