Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wszystkich smakoszy bez najlepszy przepis. Z bezami nie do końca jest taka prosta sprawa ale warto dość do wprawy bo są naprawdę przepyszne !
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2147
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 165
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2147
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 165
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka jajek ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę tak aby po odwróceniu miski masa nam nie wyleciała.
Dodajemy stopniowo po łyżce cukru pudru i miksujemy na wysokich obrotach jeszcze ok 5-6 minut. Masa musi być gładka i lśniąca. Dodajemy barwnik bądź też nie -wedle uznania.
Bezę przekładamy do szprycy bądź rękawa kuchennego i wyciskamy dowolnej wielkości różyczki.
Pieczemy w temperaturze 150 stopniu po ok. 15 min zmniejszamy ją do 120-110 stopni. Pieczemy ok 50 minut jeśli lubimy bezy ciągnące się w środku bądź 90 minut jeśli lubimy kruche bezy. Z tych proporcji wychodzi jedna blacha. Rady - Nie możemy bezy miksować zbyt długi czas ponieważ może nam opaść. Także jak tylko cukier w całości rozmiksujemy kończymy miksowanie. - Do miski z białkami nie może dostać się woda, żółtko ani skorupka z jajka, może to spowodować nie ubicie się białek. - Temperatura początkowa to 150 stopni następnie należy ją obniżyć do 110-120 stopni, jeśli posiadamy piecyk gazowy i nie możemy zmniejszyć temperatury ustawiamy na najniższą i uchylamy piekarni. - Jeśli lubicie można dodać otartą skórkę z cytryny bądź też pomarańczy aby nadać dowolnego smaku