Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma osoby, która nie uwielbiałaby Michałków. To klasyczne połączenie czekolady herbatników i orzechów jest symbolem dzieciństwa. Tym smakiem można się też cieszyć nie tylko w postaci czekoladek, ale także i ciasta. Oto prosty i szybki przepis na Białego Michałka bez pieczenia. Delikatny krem i chrupkość orzechów oraz herbatników to idealne trio, które często będzie pojawiać się na twoim stole.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5359
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29702
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 223
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19340
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 999
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5359
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29702
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 223
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19340
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 999
Składniki
Przygotuj warstwy herbatnikowe. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki pokrusz na drobny pył w malakserze lub robocie kuchennym. Wymieszaj oba składniki na jednolitą masę.
Przygotuj krem. Mleko podgrzej z cukrem, cukrem waniliowym i masłem do całkowitego rozpuszczenia wszystkich składników. Dodawaj powoli mleko w proszku, cały czas mieszając, by uniknąć grudek. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i wlej ją jeszcze ciepłą, cienkim strumieniem do mleka. Całość wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Masa będzie powoli twardnieć.
Złóż ciasto. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wylep na spodzie i na brzegach połową masy herbatnikowej. Następnie wyłóż ok. 1/3 kremu michałkowego i polej go równomiernie 1/3 masy kajmakowej. Posyp połową pozostałych herbatników przemieszanych z 1/3 orzechów. Ponownie wyłóż 1/3 kremu, 1/3 kajmaku, pozostałe herbatniki i 1/3 części orzechów. Na koniec przełóż ostatnią część kremu i ostatnią część kajmaku. Posyp obficie pozostałymi orzechami. Biały Michałek bez pieczenia schładzaj w lodówce przez przynajmniej 4 godziny przed podaniem.